Aktualności Aktualności

Smardze.

Wszyscy myślą, że owocniki grzybów na ogół występują jesienią. Otóż nie! Właśnie nadeszła pora na wiosenne, powszechnie mało znane, aczkolwiek uważane za kulinarne rarytasy grzyby – smardze.

Są one uważane za wyjątkowo smaczne i ekskluzywne, zaraz po truflach.

W Polsce występuje trzy gatunki smardzów, tj. smardz jadalny, stożkowaty oraz  półwolny. Ponadto są jeszcze dwa gatunki bardzo blisko z nimi spokrewnione, a mianowicie naparstniczki czeska i stożkowata. Wszystkie te grzyby, poza smardzem jadalnym, znajdują się pod prawną ochroną i nie wolno ich pozyskiwać. Lubią lekko zacienione lasy i zagajniki liściaste, ale często też potrafią zaowocować np. gdzieś pod płotem lub przy ścieżce, bowiem ich grzybnia rozkłada martwą substancję organiczną, tak jak np. pieczarki. Uważa się, że smardze na tym samym miejscu rosną raz na 10 lat, aczkolwiek z doświadczenia wiem, iż tak nie jest, gdyż widzę je mniej więcej co dwa-trzy lata na tych samych miejscach.

Kiedyś słyszałem, że u pewnej bardzo  znanej osobistości najwykwintniejszym daniem uroczystej kolacji były smardze w śmietanie zapiekane z żółtym serem. Ślinka cieknie!

Na zdjęciach chroniony smardz stożkowaty z dzisiejszej wycieczki do lasu w naszej Puszczy.